A kutyára veszélyes lehet

A kutyaháznak és a kutyatartásnak számos olyan oldala van ami, amit az emberek luxusnak hisznek, de a kutya számára akár veszélyes is lehet. Az itt felsoroltakat érdemes betartani, hogy kutyánk jó körülmények között a lehető legegészségesebben éljen.

Az itt felsorolt problémákra már megtaláltuk a megoldást és alkalmazzuk is, így ha biztonságos kutyaházat szeretne, a legjobb helyen jár.

Erre figyeljen nagyon oda, ha kutyaházat vásárol:

1.) Először is, esztétikai szempontból valóban jól mutat a kutyaházon a fém (alumínium, réz, stb.) él védő, de a kutya természeténél fogva gyakran megrágja a házat, az él védő miatt csúnyán felsértheti a száját. Megoldás lehet, ha a kutyaház éleire olyan acél él védőt használunk, ami anyagában vastagabb kb. 3-4 mm és a sarkai le vannak kerekítve, illetve a csavarok az anyagba be vannak süllyesztve, így el lehet kerülni az esetleges sérüléseket.

2.) A padlófűtés szintén luxus kényelmet biztosít, de elsősorban csak az emberek számára előnyös, a kutyáknak könnyen akár ízületi gyulladást is okozhat. Mivel a házba épített padlófűtés elektromos, zárlatos lehet, ami a kutyaház kigyulladásához is vezethet. A szakszerűen bekötött fűtés ugyan biztonságos, de az előbb említett betegségek miatt rizikós. Legyen az bármilyen technikájú, megoldású fűtés sajnos hosszútávon a kutyának csak kárt okoz. Megoldás lehet a kutyaház temperálása, ami azt jelenti, hogy a kutya nem érintkezik meleg felületekkel, hanem a levegőt minimálisan fűtjük fel. Fontos, hogy a kutyaházban nem kell 25 Celsius fok, a kutyának bőven elég lesz 10-15 fok is. Ez a hőmérséklet már nem lesz káros, azért mert csak enyhén melegítjük a levegőt és a kutya nem a meleg felületekkel érintkezik.

3.) Sokfajta ötletet láttunk már a kutyaház bejáratának szigetelésére. Akadályozhatja a kutyát a kényelmes ki- és bejárásban. Ezen felül a háznak van egy természetes szellőzése (a hőszigetelő nem szellőzik így a levegő "beszorul" a házba), melyet ezek a rendszerek felborítanak és így az egészségre is ártalmas lesz! Úgy, mint a kutyaház bármely más részét, ezt is megrághatja, letépheti. A megoldás, a légáteresztő, puha anyag használata, amin a kutyánk kilát. A légáteresztés a természetes szellőzés, a puhaság a könnyű ki- és bejárásnál, az átláthatóság a kutyának figyelését segíti elő. Mi a kutyaház ajtajára kifejlesztettünk egy olyan hő függönyt, ami ezeknek a kritériumoknak megfelel.

4.) A kutyaház aljzatát gyakorta borítják szőnyeggel vagy PVC-vel, amit lerögzítenek. Ez azért nem praktikus, mert nehezen vagy egyáltalán nem tisztítható, illetve az utólagos (nem a gyártás közben) belerakott padlóborítások nem érnek el az oldalfalak alá, aminek következtében a falak alá a padlóra befolyik a víz, ami idő előtti károsodáshoz vezet, illetve penészedik. Kissé drágább, de profibb megoldás, ha csúszásgátló gumialjjal borítjuk a kutyaház aljzatát, ez a borítás nem utólag kerül a termékbe, hanem amikor készül, előre a teljes aljára van ráolvasztva, így tartós, teljes védelmet biztosít. Fontos megemlíteni, hogy ezeket a borításokat, azért szokták a kutyaházba rakni, hogy könnyen tisztántartható legyen, viszont az első (nem szakszerű) megoldásnál, ez egy idő után a visszájára fordul, mivel még az utólagos aljzat alá is bemegy a por, sár, piszok, így a kutyaház nem lesz tartós.

5.) Nem mindegy, hogy a kutyaház milyen anyagból készül. Sokan Lucfenyőt, vagy akácot használnak. Míg a lucfenyő egy túl puha fafajta, ami nagyon könnyen tönkremegy, elrohad, gombásodik, addig az akác túl kemény, ha vizet kap, és ha utána hirtelen kiszárad, kettéhasad. Sajnos e fafajták kutyaház készítésére nem igazán alkalmasak, talán a szerkezethez, ami védettebb. Külső borításnak inkább Borovi fenyőt érdemes választani, mivel nagyobb gyantatartalma miatt sokkal tartósabb és elviseli a vízterheléseket, illetve hő terheléseket, amiből a kutyaház bőven kap a szabad ég alatt. Veszélyes lehet, ha a nem megfelelően választott anyag reped, tönkremegy, mivel a sérült, hibás fát a kutya könnyebben megrágja, és rágás közben könnyen az ínyébe, szájába szálka mehet, amit nehezen veszünk észre és könnyen begyullad, sok problémát okoz, nem beszélve arról, hogy a kutyaház is csúnya lesz.

6.) Talán a legfontosabb a kutyaház hőszigetelése. Ez a cikk lehetne és lesz is a leghosszabb, mivel sokan sokfélét állítanak, írnak le, mondanak el. Néhány tévhitet megpróbálunk mégis eloszlatni. Első a hungarocell/nikecell, ezt az anyagot az építőiparban alkalmazzák a legtöbbet, sajnos a kutyaház készítésénél átvették és bizonyítottan porlik, ami a kutyára ártalmas. Hiába van a kutyaház külső és belső felén burkolat, azt nem tudjuk hermetikusan lezárni (illetve költségesebb, mint egy jobb szigetelés), így a kutyaház belsejébe bejut a por, ami aztán a kutyánk tüdejébe és megvan a baj. Ráadásul az egerek is imádják, és a kutyák sajnos nem imádják sem az egereket sem az egér szagot. Másodiknak említenénk az üveggyapotot, ami persze nem összekeverendő az ásványgyapottal. Az üveggyapot, ahogy a neve is mondja, üvegből készül, pontosan 80% üveget tartalmaz illetve homokot és egyéb adalékokat, amit 1500 Celsius fokon szálasítanak, így egy szuper szúrós anyagot kapunk. Lehet, hogy szigetel, de a kutya két álmatlan éjszaka után biztosan soha többet nem megy a kutyaház közelébe. Az előbb említett ásványgyapot a legmegfelelőbb szigetelés a kutyaház komfortosabbá tételéhez. Ez a fajta szigetelés az előbbiekkel szemben páraáteresztő, 32%-al jobban hő szigetel, hangszigetel és tűzálló is. Persze fontos megemlíteni, hogy egy kutyaház készítője biztos rávágja, hogy ásványgyapot van az Ő általa készített kutyaház paneljaiban, azért ez könnyen kiderül, főleg az árából, hiszen az említettek közül a legdrágább az ásványgyapot és egy Bernáthegyinek (kb. 90 kg kutya) szánt kutyaház 30 000 - 40 000 Ft-ból még akkor sem legyártható, ha azt alapanyag áron magától az alapanyaggyártól veszi meg.

A cikk írása folyamatos. Sok kutatómunkát igényel, ezért várhatóan 2023 őszére/télre készül el teljesen.

Köszönjük türelmüket.

Kutyaház.eu